Image

Under årtusenden har människan lärt sig vilken mat som är giftig och vilken som går att äta. Ändå händer det att vissa människor utvecklar reaktioner mot den mat som de flesta av oss äter och tål.

Förenklat kan man säga att allergi beror på att kroppens normala försvarsmekanismer mot främmande ämnen inte fungerar riktigt som de ska. Man får istället en oönskad immunologisk reaktion. Gränsen mellan allergiska reaktioner, överkänslighetsreaktioner och intoleranser är flytande.

Personer med allergi mot ett ämne kan ofta vara överkänslig även mot andra ämnen. Vi på Thai Silk är medvetna om hälsoriskerna med matallergier. Vi har därför tagit fram denna allergiguide som hjälp för våra gäster med allergier eller överkänslighet. Vissa allergener kan vi inte garantera trots att vi inte tillsätter dem vid tillagning.

Jordnötter till exempel används i ett fåtal rätter men eftersom vi maler jordnötter, som då blir luftburna, kan det finnas spår av dem i restaurangen. Ett annat problem är att vi importerar själva många olika kryddor, örter, såser och currysorter från Thailand och där är inte alltid innehållsförteckningarna fullständiga.

Det är upp till gästen själv som får avgöra hur överkänslig man är. Utbildade serverings- och kökspersonal finns alltid till hands i restaurangen som kan svara på era frågor vid oklarheter. Extremt allergiska gäster bör alltid informera personalen för att undvika korskontaminationer och eventuella fel i menyn.